Satellit. Det koster kassen eller en fængselsstraf at anvende et falsk coronapas. Alligevel menes mindst 182.000 at være i omløb i Frankrig.

Falske coronapas

Frankrig kæmper for tiden ikke blot mod omikronvarianten, der rider på den femte covidbølge.

Nej, kampen mod pandemiens seneste og ekstremt smitsomme variant besværliggøres yderligere af en omfattende svindel med landets coronapas, der siden sommeren har været obligatorisk for at foretage sig snart sagt alt: fra at gå på café og museum til at spise på restaurant og dyrke idræt eller tage flyveren eller TGV-toget.

For brugerbetalingen på covidtest i Frankrig har fået mange til at slå hul på såvel moral som sparekasse og punge ud til et falsk vaccinationspas.

Ifølge det franske indenrigsministerium er der for tiden mindst 182.000 falske covid-vaccinationspas i omløb. Til trods for at brugeren risikerer 75.000 euro i bøde og op til fem års fængsel for at erhverve, anvende eller sælge falske covidpas.

Mange læger fortæller, at patienter på intensivafdelinger pludselig sent i et behandlingsforløb indrømmer, at de har et falsk covidpas. Og da man frygter, at den seneste bølge for alvor vil ramme de uvaccinerede og tvinge et i forvejen stærkt presset sundhedsvæsen helt i knæ, lovede sundhedsminister Olivier Véran på et pressemøde, at man ikke vil blive meldt til politiet, hvis man har et falsk covidpas, hvis blot man lader sig vaccinere nu.

For tiden efterforsker fransk politi 400 sager og har foretaget 100 anholdelser. Men politiet har også understreget, at dets hovedfokus er bagmændene, der sælger de falske vaccinationspas. As-Mu