Kort nyt. »Korrekt håndvask tager 1 minut,« rådgiver Sundhedsstyrelsen herhjemme, men nu har forskere fundet ud af, at en tilstrækkelig håndvask kun behøver at tage 20 sekunder.

20 sekunder er nok

Hyppig og grundig håndvask er blandt de vigtige våben mod spredning af covid-19 og andre bakterie- og virusbårne sygdomme. Under pandemien har alverdens sundhedsmyndigheder derfor opfordret til at skrue op for varigheden af det rensende ritual.

»Syng ’happy birthday’ to gange fra start til slut, mens du vasker hænder med vand og sæbe,« lyder anbefalingen fra det amerikanske Center of Disease Control.

»Korrekt håndvask tager 1 minut,« rådgiver Sundhedsstyrelsen herhjemme.

Nu har forskere kastet et videnskabeligt blik på, hvordan og hvor længe man bør vaske hænder. I et nyt studie har de undersøgt, hvor lang tid det tager at fjerne en række mikroorganismer – inklusive den nye coronavirus – fra hænderne via håndvask under rindende vand.

De finder, at en tilstrækkelig håndvask tager 20 sekunder, mens der gnides og skabes konstant friktion, der sætter vandet i bevægelse. De fleste partikler er fanget i små fordybninger i huden, hvorfor energien fra det gennemstrømmende vand skal være tilpas høj til at få dem op og ud. Jo hurtigere hænderne bevæger sig, jo større er chancen for at komme af med alle partikler.

Bevæges hænderne for langsomt og forsigtigt er den kraft, der skabes af den flydende væske, ikke stor nok til at overvinde kraften, der holder partiklerne nede i hudfolderne, lyder det.

Forskernes matematiske model tager dog ikke højde for kemiske og biologiske effekter ved brug af sæbe, der må forventes at skærpe indsatsen mod partiklerne yderligere.

Physics of Fluids, 17. august