Kort nyt. I et nyt japansk studie har enterologer testet, hvorvidt mus, rotter og grise kan absorbere ilt gennem tarmene. Det kan de!

Enden er god

Det lyder fjollet, men en spøjs ny opdagelse kan ende med at redde menneskeliv. I et nyt studie har japanske forskere påvist, at både gnavere og grise er i stand til at trække vejret gennem numsen.

Den kuriøse egenskab er kendt fra blandt andet pighuder, bløddyr og fisk, men er ikke tidligere demonstreret hos pattedyr. Ifølge forskerne med amerikanske Yale University i spidsen kan fundet meget vel bane vej for fremtidig behandling af lungesyge mennesker, der enten ikke har adgang til en lungeventilator eller er så svækkede, at de dårligt tåler denne form for behandling.

I det nye studie har de japanske enterologer testet, hvorvidt mus, rotter og grise kan absorbere ilt gennem tarmene. De bedøvede forsøgsdyr blev tilkoblet en lungemaskine, der nedsatte deres vejrtrækning til et kritisk niveau, inden forskerne gav dyrene ilt gennem rektum. I første omgang testede forskerne ilt i gasform, som blev givet til mus.

Her var virkningen bedst, hvis dyrenes tarmvæg samtidig blev skrabet tyndere end normalt. For at undgå den manøvre forsøgte enterologerne sig efterfølgende med ilt i flydende form.

Her blev den særligt iltholdige væske perfluorodecalin sprøjtet op i endetarmen på både gnavere og svin. Væsken er tidligere testet som en form for kunstigt blod og bruges desuden til at behandle lungerne hos for tidligt fødte spædbørn, der har svært ved at trække vejret.

I begge forsøg var dyrene i stand til at optage den iltholdige væske, ligesom at den rektale ilttilførsel stabiliserede deres vejrtrækning.

Mens de understreger, at der stadig er et stykke vej til en eventuel behandling af mennesker, vurderer forskerne, at metoden muligvis kan fungere som et efterspurgt alternativ til dyre lungemaskiner i fattigere dele af verden.