Debat. Efterkritik.

Mangel på empati

 

Af Hugo Wendler Pedersen, Frydendalsvej 32, 1, 1809 Frederiksberg

Skal man tro chefredaktørerne Jacob Nybroe, Jyllands-Posten, Christian Jensen, Politiken, og Martin Krasnik, Weekendavisen, var sidste uge en stor uge for den danske ytringsfrihed. Det er endnu en gang lykkedes Jyllands-Posten med et optryk af en tegning at »håne, spotte og latterliggøre« en stor del af verdens befolkning.

Tegningen, der blev optrykt i Jyllands-Posten d. 27. januar 2020, viser det kinesiske flag, hvor de fem stjerner er muteret til symboler for coronavirus. De tre chefredaktører fortolker den optrykte tegning forskelligt, men er enige om at stå vagt om den danske ytringsfrihed.

Jacob Nybroe har i et interview bragt i Politiken den 29. januar vanskeligt ved at forklare formålet med at bringe tegningen. Han betvivler, at tegningen har krænket nogen og erklærer, at det i hvert fald ikke har været intentionen. Tegningen er en registrering af den nyhedsudvikling, der findes i verden. Politiken har den 29. januar valgt at »trykke tegningen på forsiden, selv om vi ikke finder en dødbringende virus velvalgt som forlæg for en satiretegning«. Optrykket er angiveligt sket »for at manifestere en fri presses ret til at lade den slags tegninger publicere.«

Martin Krasnik beundrer, at det endnu en gang er lykkedes Jyllands-Posten at fornærme en stor del af verdens befolkning. Udskiftning af stjernerne er »kvikt tænkt«. Virussymbolerne i det optrykte flag skal forstås i overført betydning som en kritik af den politiske virus i det kinesiske kommunistparti, der holder borgerne fast i et stadig snævrere greb af overvågning og social kontrol, smider kritikere i fængsel og udøver total censur. Krasnik vil ikke fortænke kineserne i, at de holder af deres flag, »men det er en kærlighed til det ideologiske symbol på en af de mest undertrykkende, nederdrægtige stater, der findes«. Den kinesiske ambassade i København har anmodet Jyllands-Posten om en undskyldning for den offentliggjorte »’satiretegning’… som er en fornærmelse mod Kina og sårer det kinesiske folks følelser«.

Jeg må sige, at jeg som almindelig avislæser er overrasket og rystet over de tre avisers holdning. Tegningen optrykkes, samtidig med at en truende og dødelig coronavirus hærger Kina og har spredt sig til flere andre lande med risiko for egentlige epidemier eller en global pandemi. Offentliggørelsen af tegningen og chefredaktørernes bemærkninger i tilslutning hertil vidner efter min mening om en sjælden mangel på empati, solidaritetsfølelse og medmenneskelighed. Jeg synes, at den kinesiske ambassades reaktion over for Jyllands-Posten er både velbegrundet og afdæmpet.

Dette er et debatindlæg og udtrykker alene skribentens holdning. Forslag til debatindlæg sendes til opinion@weekendavisen.dk.

 

Læs også Martin Krasniks leder fra sidste uge: »Smittefare«