Debat. Historien om Dina Al-Erhayems selvmord var ikke Weekendavisen værdig.

Menneske­skæbne som kioskbasker

 

Bertel Johansen, Maskinmester

Hele forsiden og hovedhistorien WA #4/2020 er den tragiske beretning om et selvmord, som journalisten har fået unik indsigt i via opfordring fra de tre efterladte søskende til Dina Al-Erhayem. Men hele artiklen efterlader en ubehagelig bismag af et ønske om, at samfundet med tvangsforanstaltninger partout skal holde os alle i live uanset egne ønsker, alene til glæde for andre.

For som det konkluderes i artiklen: »Vi er simpelthen blevet for bange for tvang.« Men her må kæden være hoppet af både moral og etik. Såfremt andres ønsker til andres liv altid skal have forrang, og af myndighederne gennemføres med tvangsforanstaltninger, er individet blevet samfundsejendom og den frie viljes princip brudt af den ultimative autoritære stat.

Den bedrøvelige udgang på livet for artiklens hovedperson er og forbliver naturligvis en ulykkelig hændelse med sjælelige konsekvenser for de tre efterladte søskende. Men i betragtning af den indsats, den lægelige ekspertise i den psykiatriske sundhedssektor jævnfør artiklen har ydet, er der ikke nogen baggrund for at klandre nogen for noget. Heller ikke de tre søskende, der tilsyneladende har ydet deres.

Derimod er der grund til at indse, at ingen af os er samfundets ejendom, ligesom vi alle må acceptere, at ingen af os tilhører familien ud over det niveau, vi hver især måtte ønske og acceptere.

Selvmord er den ultimative opgivelse af selve livet, og her i velfærdssamfundet har vi heldigvis råd til, at fællesskabet sætter ressourcer ind på at forebygge dem. Men det må ikke udarte til tvangsforanstaltninger over for i øvrigt selvrådende mennesker og til familiers hånds- og halsret over andre familiemedlemmer.

Hele artiklen emmer af en ubehagelig snagen i privatsfæren og død og en sensationshungrende jagt på kritik af enhver offentlig velfærdsforanstaltning, uanset at denne så åbenlyst har ydet sit jævnfør lovgivning, etik og moral. Ren boulevardpresse – og ikke WA værdig.

Dette er et debatindlæg og udtrykker derfor alene skribentens holdning. Forslag til debatindlæg sendes til opinion@weekendavisen.dk.

 

Læs artiklen her: »Dinas sidste dage«