Kulturguide.

Udvalgt af Weekendavisen

FILM
Parasite
Instr. Bong Joon-ho

»Vinderfilmen fra årets Cannes Festival er en svimlende blanding af farce, fabel, satire og drama,« skrev Weekendavisens anmelder om Bong Joon-hos Parasite.

Filmen handler om en fattig familie i Sydkoreas slum, der får adgang til en godtroende rigmandsfamilies residens – og dermed om økonomisk opstand og umage møder mellem kælderliv og samfundstop.

36 biografer.

Podcast

The Catch and Kill Podcast
Ronan Farrow

Den Pulitzer-vindende journalist Ronan Farrow gransker de løse ender i sagen om Harvey Weinstein og systemerne, der i årevis har beskyttet magtfulde mænd i Hollywood, Washington »and beyond« mod hobetal af anklager om seksuelle forbrydelser og diverse former for overgreb. I seks afsnit fortæller Farrow historien forfra – sammen med de kilder, whistleblowere og privatdetektiver, der var med til at fælde Weinstein og igangsætte MeToo-momentet i 2017. Nye detaljer dukker op i undersøgelsen, der ifølge flere jurister »bare ikke tålte dagens lys«, og John le Carré-stilen overgås igen og igen af virkeligheden.

Pineapple Street Studios via iTunes, Spotify eller Podimo.

KUNST

Stellar Spectra
Fotografisk Center

»I fotografiske afbildninger af himmelrummet mødes spekulation, teknologisk udvikling og visuelle eksperimenter,« lyder det i præsentationen af Nanna Debois Buhls installationsværk, der kredser om to rumvidenskabskvinder fra 1800-tallet: Annie Maunder, der arbejdede som »menneskelig computer« på Royal Observatory i Greenwich, og Margaret Lindsay Huggins, som konstruerede spektroskoper. Buhl undersøger fængslende i astrofysiske fotografier, hvordan forholdet mellem menneske og maskine har forandret sig over tid.

Fotografisk Center i København til 8. marts.

Oprørskunst

Glyptoteket

Glyptotekets arrangementskalender er altid et vågent øje værd, og på tirsdag handler det om oprør – i kunsten, i offentligheden, i det gamle Egypten, i Beethovens Kreutzer-sonate nr. 9, i Romerriget og i Tacita Deans filmværk Antigone. Det foregår i museets vinterhave, så medbring termojakken til oprørsaktiviteterne. Glyptoteket i København 6. februar klokken 16 til 21.

Teater

De hovedløse
Mungo Park

Lørdag efter lørdag går De Gule Veste på gaderne i Paris’ forstæder: De protesterer imod stigende benzinpriser, imod Macron, imod ulighed og gabende kløfter mellem land og by, elite og arbejderklasse. Mungo Park har fulgt den neongule protestbevægelse nært i det seneste år og herfra skabt en socialrealistisk fortælling om de vrede vesteklædte demonstranter. Forestillingen er et overraskende vellykket bud på politisk, virkelighedsnært teater, der formidler abstrakt politik og igangværende samtidshistorie gennem konkrete menneskeskæbner.

Mungo Park i Allerød til 26. maj

An Education

Teater Republique

De purunge kvinder brillerer i forestillingen An Education, der er instrueret af Anna Balslev og handler om en ung kvindes dybfølte begær efter andre liv og mere sofistikerede identiteter. Nanna Finding Koppel er uimodståelig i rollen som den 16-årige Jenny, der i knæstrømper og plisseret nederdel keder sig i 1960ernes England og forelsker sig i en tyve år ældre mand. Teater Republique på Østerbro til 9. februar.

Litteratur

Ahmed Saadawi
Malmö Stadsbibliotek

Den irakiske forfatter Ahmed Saadawi brød igennem med Frankenstein i Bagdad, der i 2018 blev nomineret til Man Booker-prisen. Romanen, som ifølge Saadawi er et antikrigsmanifest, er historien om et krigsramt Irak, en skrothandler og et monster, der myrder løs i Bagdad om natten. Det er en overraskende morsom skildring af hverdagslivet i den irakiske hovedstad, og Ahmed Saadawi er en fænomenal fortæller – på skrift såvel som på scene.

Författarscenen på Malmö Stadsbibliotek 4. februar.

Streaming

Studio Ghibli
Netflix

Det har hidtil været ganske besværligt at få adgang til japanske Studio Ghiblis animationsproduktioner i Europa, men fra 1. februar bliver perlerækken af Ghibli-producerede film drypvist tilgængelige på Netflix. Det gælder blandt andet Hayao Miyazakis Chihiro og heksene, Min nabo Totoro og Prinsesse Mononoke, som altså allerede har taget de internationale filmscener med magisk storm.

På Netflix fra 1. februar.

Dans

Bonnie & Clyde
Betty Nansen

Astrid Elbo, solodanser ved Det Kongelige Teater, stjæler overlegent rampelyset som den forførende Bonnie fra bankrøver-duoen Bonnie & Clyde. Fortællingen om det mytiske forbryderpar, der i 1930rnes USA var i både politiets og pressens konstante søgelys, iscenesættes på ny og intens vis af koreograf Signe Fabricius. Her er livet, kærligheden og døden en heftig, morsom og vildt veludført dans. Betty Nansen til 9. februar