Overblik. Nyt indhold, nye klæder.

Nye ideer

Som den opmærksomme læser vil opdage, har Ideer i denne uge – ligesom Weekendavisens øvrige sektioner – skiftet ham. Vi er flyttet ind i et nyt og mere moderne layout og introducerer i samme omgang en række nye faste elementer. I Forskerfejden på side 5 opruller vi videnskabelige kontroverser, både aktuelle og historiske, og på side 7 vil Øjeblikket hver uge byde på en personlig fortælling fra en dansk forsker.

Vi siger farvel til krydsordene, som flytter til de bagerste sider i sektionen Kultur, og byder til gengæld velkommen til Faktisk, Weekendavisens afdeling for unge læsere. Faktisk ophører som selvstændig sektion, men lever videre på side 14 og 15 i Ideer, hvor man kan finde svar på gode spørgsmål, gætte eksotiske dyr og læse om ny teknologi og geniale opfindelser. Det er mest for børn, men voksne læsere er velkomne.

Bag det nye ydre er Ideer heldigvis den samme som altid: en sektion om viden og forskning i bredeste forstand.

I Ideer undersøger vi verden og vores plads heri med forskningen som skarp og nøgtern linse. Vi skriver om naturens mekanik, fra de mindste kvantespring til de fjerneste galakser, og om det maskineri, der ligger under menneskets egen kølerhjelm.

Vi ser tilbage på historien, der har gjort os til dem, vi er, og gransker de teknologier, som vil forme os i fremtiden. Vi skriver om nøgenrottens utrolige immunforsvar og bevidsthedens afgrundsdybe mysterium.

Vi skriver om naturvidenskab, humaniora og samfundsforskning – og om alt det, der ligger midtimellem og på tværs.

Ideer er begejstret for viden­skaben, men også kritisk. Vi kan godt lide at rykke lidt i det stillads af metoder og mellem­regninger, som al forskning hviler på, for at se, hvor godt det holder. Vi udfordrer gerne de myter, forskningen selv har været med til at skabe, og ofte lader vi videnskaben skændes med sig selv. Det har den aldrig taget skade af.

Somme tider er videnskab et nydeligt gennembrud, fagfællebedømt og udgivet i et velanset tidsskrift. Men det er også mennesker, der undres og eksperimenterer; det er forskerskænderier, tilfældige opdagelser og nye spirende ideer, der tager favntag med gamle. Alt dét vil vi gerne fortælle spændende og overraskende historier om.

Jeg håber, De vil læse med.