Debat. Det er til den uberørte naturs uheld, når områderne bliver naturfredet.

Bag solide hegn

 

Morten Elbæk-Jørgensen, Bryrup

»Fuck, det er vildt«, sådan slutter naturvejleder Morten D.D. Hansen i sædvanlig euforisk stil sin omtale af et naturprojekt i Mols Bjerge (Weekendavisen d. 24. marts i Maja Funchs artikel »Det er vildt«). Projektet drejer sig om 120 hektar, godt en kvadratkilometer, som er blevet solidt indhegnet og besat med vilde kreaturer og heste. De har formeret sig, sådan at der nu befinder sig cirka 200 kilo dyr per hektar i hegningen.

Og det har været godt for biodiversiteten, ikke mindst fordi de mange kokasser og hestepærer er hjemsted for mange biller og andet småkravl, som ellers ikke ville have været der.

Vi må nok se i øjnene, at den slags eksperimenter med at dyrke vild natur bag solide hegn vil brede sig i de kommende år. Sådan er det eksempelvis også gået med et område på flere hundrede hektar i Fanøs sydvestlige del (Havside Bjerge, Skifterne med mere), et af de mest uberørte naturområder vi har (haft) i Danmark, hvide klitter, klitheder, moser, kær, klitsøer og strandenge, der har ligget, som Vorherre har udviklet det, siden området dukkede op af havet for nogle hundrede år siden.

Til uheld for uberørtheden er området i nyere tid blevet naturfredet, EU-habitatfredet og indlemmet i Vadehavsnationalparken, og myndigheder og fonde står på nakken af hinanden med penge for at få deres navneskilt på herlighederne. Det har så udmøntet sig i et solidt hegn om hele området med indsatte kreaturer, det skal »tilføre naturen noget mere dynamik«, som det hedder. Så kan han lære det, Vorherre. Kreaturerne gør nu ikke stor forskel, for der er så få af dem, at de skal regnes i gram og ikke i kilogram per hektar. Men hvad det uberørte angår, så gør hegnene og sporene efter naturplejernes firehjulstrækkere naturligvis en forskel. Hegnene er i øvrigt dobbelthegn, trådnet og elektrisk, og impassable for borgerne, så forstyrrer de jo heller ikke den dynamiske natur. Biologerne vil kunne dissekere kokasserne og finde ud af, at biodiversiteten er steget. Fuck, det er noget pjat.

 

Dette er et debatindlæg og udtrykker derfor alene skribentens holdning. De kan indsende forslag til debatindlæg på opinion@weekendavisen.dk.