Rullemodeller. »Der opstår en speciel energi, når det kun er os piger, der skater sammen. Når man ser, at de andre piger kan lave tricks, så tror man også på, at man selv kan.«

Hvis du falder, får du en highfive

Et gammelt fabrikslokale, gemt væk bag grå bygninger og høje stakke af træpaller i et industrikvarter i Aarhus, er forvandlet til en skate-hal med høje skateramper og forhindringer. Her skater en flok drenge rundt og øver tricks på deres boards. Der er fire piger iblandt. Den ene er næsten nybegynder på træbrættet med de fire hjul.

Med langt, krøllet mørkt hår og sort strikhue kører hun lidt frem og tilbage på sit skateboard på en af de to store træramper, der står i venstre side af hallen. Hun øver sig i at få mere fart på ved at køre op og ned ad de stejle sider på rampen. Det er Melissa Pedersen på 15 år, der er i skatehallen for første gang.

Hun har kørt på skateboard i to måneder, og nu er hun taget i hallen for at lære nye tricks.

»Jeg så nogen, der skatede, og tænkte, at det kunne være sjovt at prøve,« fortæller Melissa.

»Så jeg købte et skateboard, men i begyndelsen kørte jeg bare hjemme på vejen. Jeg ville gerne lære at stå lidt først, inden jeg skatede blandt andre.«

Hun er taget i skatehallen denne aften, fordi Skateducate har skate-session. Skateducate er et fællesskab for piger og kvinder, der gerne vil lære at stå på skateboard. Her har de mulighed for at få hjælp af andre kvindelige – og mere erfarne – skatere.

»Jeg har ingen veninder, der skater, så det betyder meget, at jeg kan komme herhen og møde andre piger, der står på skateboard, og blive inspireret af dem,« siger Melissa.

»Jeg kan selvfølgelig godt stå med drengene, men det er, som om man har et bånd med de andre piger,« tilføjer hun, inden hun ruller hen til rampen igen.

Her får hun selskab af en ældre pige med blå kasket. Det er Anne Eggebrecht, og hun var med til at grundlægge Skateducate i 2013. Hun ved nemlig, hvor vigtigt det er at kunne spejle sig i kvindelige skatere for de piger, der selv er nye på skateboardet.

Hun holder fast i Melissas hænder og hjælper nybegynderen med at holde balancen, så hun kan rulle endnu højere op ad rampernes sider.

»Man har brug for at se andre piger, der skater, for at vide, at det er en mulighed,« siger Anne Eggebrecht.

»Jeg havde selv stået på skateboard i et par år, men kendte kun en anden pige, der skatede,« husker hun

»Det ville jeg gerne gøre noget ved. Derfor startede jeg Skateducate.«

Til at begynde med lavede Anne Eggebrecht og to-tre andre frivillige forskellige camps. De tog også til Grønland og underviste i at skate, og senere tog de ud på skoler og i klubber for at få flere piger i gang med at stå på skateboard.Men de fandt hurtigt ud af, at der gik for meget tid med at tage kontakt til skolerne og finde tidspunkter, der passede. Praktikken tog den tid, der skulle være brugt på brættet. Derfor ændrede Skateducate sig.

»Det, vi egentlig bare ville, var at have et frit fællesskab for piger og kvinder, der skatede,« fortæller Anne Eggebrecht.

»Derfor begyndte vi at have faste dage med skate-sessions, hvor vi skatede udenfor om sommeren og i hallen om vinteren.«

Alle kan have brug for støtte. I Skateducate mødes piger og kvinder fra 11 år og op til 30rne. Fotos: Henriette Klausen, lebaf.dk
Alle kan have brug for støtte. I Skateducate mødes piger og kvinder fra 11 år og op til 30rne. Fotos: Henriette Klausen, lebaf.dk

Tøser med bræt

I dag holder Skateducate også camps for piger, under navnet Chicks with Decks – tøser med bræt. Her skater deltagerne sammen en hel weekend.

»Camps giver rigtig meget, især for nybegynderne,« siger instruktøren.

»Der opstår en speciel energi, når det kun er os piger, der skater sammen. Når man ser, at de andre piger kan lave tricks, så tror man også på, at man selv kan.«

I Skateducate er der en uskreven regel: Hvis du falder, så får du en highfive.

»Vi skal lære at fejle og falde. Kun ved ikke at være bange for at falde og slå sig kan man rykke sig og blive en bedre skater,« siger Anne Eggebrecht.

Og det er ikke kun i skatehallen, pigerne øver nye tricks og falder af boardet. Skateboardet kan nemt tages med overalt, og byen rummer masser af udfordringer for nysgerrige skatere.

Ifølge grundlæggeren vil mange af pigerne nemlig bare gerne køre sammen rundt i byen, hvor de kan lære at komme over en kantsten og navigere i trafikken. Det er sjovere at øve sig og falde, når man er sammen med 15 andre piger, der hjælper en op igen og giver en highfive, end hvis man kører rundt for sig selv.

»Og så er det fedt bare at cruise rundt sammen, hvor vi lige har lyst. Friheden er en stor del af det fede ved at stå på skateboard,« siger hun.

Skateducate er også et fællesskab på tværs af alder og erfaring. De yngste skatere er 11 år, mens de ældste er først i 30rne.

»Når man skater, er alderen ligegyldig. Vi kan hygge os sammen og øve tricks på tværs af alder og erfaring,« siger Anne Eggebrecht.

13-årige Camille Bülow-Hoeck er en af de yngre piger, der kommer i Skateducate. Hun har stået på skateboard, siden hun som niårig fik et bræt i julegave.

»Jeg havde prøvet at stå på skateboard i min sommerferie og syntes, at det var sjovt. Da jeg så fik et skateboard, begyndte jeg at køre ude på vejen og tog senere i skatehallen for at møde andre, der skatede,« fortæller Camille.

Siden har hun deltaget på flere af Skaducates camps.

»Man møder så mange forskellige mennesker ved at skate. Jeg har fået masser af venner ved at stå på skateboard,« siger Camille.

Hun håber, at flere piger vil springe op på skateboardet.

»Man ser mange drenge, der skater og kan mange tricks. Når man som pige er ny på et skateboard, så er det fedt, når man ser andre piger, der skater, for så tror man på, at man også selv kan lære at stå,« siger Camille.

Nu har hun skatet i knap fire år, men hun har stadigvæk masser at lære.

»Noget af det fedeste ved at stå på skateboard er, at der er uendeligt mange ting at lære. Du kan altid lære nye tricks.«

 

Fakta: Elissa Steamer

Selv om kvinder har stået på skateboard siden 1950erne, hvor skateboarding blev opfundet af nogle surferfyre i Californien, så var det først i 1998, at den første professionelle kvindelige skater Elissa Steamer fik kontrakt med skateboardmærket Toy Machine.

Elissa Steamer begyndte at stå på skateboard i 1989, da hun var 14 år.

I 2003 fik hun en førsteplads ved verdensmesterskaberne i skateboard i Australien.

Fra 2004 til 2008 vandt Elissa Steamer fire guldmedaljer i X-Games. Det er et årligt tilbagevendende actionsportsstævne, hvor verdens vildeste freestyle-atleter dyster. De belønnes for at lave de mest vanvittige tricks.

 

Fakta: Et par tricks – husk hjelm!

Ollie: Et trick, hvor skateren sparker brættet op i luften og hopper. Effekten er, at skateboardet bliver hængende under fødderne.

Kickflips: Et kickflip går ud på at få brættet til at dreje sidelæns hele vejen rundt om sig selv mindst en gang, imens skateren svæver oven over boardet. Tricket skulle gerne slutte med, at skateren lander på skateboardet igen og ruller videre.

Kickturns: Et kickturn går ud på, at skateren kommer kørende og med sin bageste fod sparker boardet til siden for at skifte retning.

Grinds: At grinde vil sige, at man kører på metallet imellem hjulene på sit skateboard. Man grinder ofte på gelændere, bænke og fortovskanter.

Manuals: En manual betyder, at skateren ruller af sted på baghjulene, så den forreste del af skateboardet løfter sig fra jorden. Samtidig må den bageste del af brættet ikke røre jorden.