Podcast. Hvorfor taler vi aldrig om, hvordan vi rent faktisk lever sammen med vores tøj? Heidi Laura og designforskeren Else Skjold er draget på ekspedition til garderoberne for at lave om på dét.

Tøjterne

Hvis man indrømmer, at man går op i sit tøj, bliver man næsten altid overført til kategorien »fashionista«. Men tøj er meget mere end mode. Tøj er både dagligdag, forvandling og selviscenesættelse. At få lov at kigge i andres klædeskabe er på herligste vis grænseoverskridende. For hvad har vi egentlig derinde? Og hvad gør vores tøj ved os?

Jeg har inviteret designforskeren Else Skjold med på ekspedition til fem interessante menneskers garderober, så vi selv og lytterne kan blive klogere på det hemmelige liv i klædeskabet. Vi kalder os »tøjter«, fordi der stadig klæber en em af pjankethed ved al snak om tøj; tøj er »tøjeri«, noget for tomhjernede kvindfolk. Men tøj er også allestedsnærværende og fuld af historier.

På vores garderobeekspeditioner har vi måbet over den smukke orden i digteren Søren Ulrik Thomsens skabe og lært, hvordan man forener myndighed og kvindelighed af Elisabeth Møller Jensen. Hos Khaterah Parwani fandt vi beigefarvede jakker og afghansk broderi, mens fotografen Kajsa Gullberg viste os gennemført vintage, og musikeren Jonas Petersen bedårede os med smukke mønstre og smykker. Vi trævlede os tilbage til nogle af fortidens store fortællinger om korsetter, jakkesæt, genbrug og inspiration fra varme lande for at minde om, hvor interessant og dyrebart vores tøj faktisk er.

Det er blevet ensomt at være et påklædt menneske i den moderne tid. Tidligere fik man hjælp af skræddere, saloner, kammerpiger eller familie til at skabe og vedligeholde sin garderobe, men i dag kan man knap nok blive vejledt i butikkerne. At leve godt sammen med sit tøj er en kunst, og en meget ubelyst kunst.

Hvis vi taler mere om vores tøj og udveksler erfaringer, bliver vi alle mere kompetente, mindre hjemsøgte af tøjkriser og i det hele taget mere veltilpasse. Det er vejen til mindre forbrug og langt større tøjglæde. Samtalen kan begynde her!

Læs også Heidi Lauras essay: »Jeg har længtes mod folks garderober«