Transformation. Industrien vil skifte cigaretterne ud med snus, vapers og opvarmet tobak. For helbredets skyld, lyder forklaringen, som kritikere kalder et røgslør.

Op i røg

En tobaksindustri, der vil have folk til at kvitte smøg­erne? Den er god nok. Her taler man for tiden om en røgfri fremtid og vil have folk til at skifte cigaretterne ud med såkaldt skadesreducerende produkter som snus, tyggetobak, e-cigaretter og heat not burn-produkter. Alt sammen, fordi andet ikke etisk kan forsvares, er branchens forklaring. Men hvad de selv slår på er noble intentioner, ser andre som et pr-stunt.

Philip Morris Internationals (PMI) vision pryder vinduerne i den københavnske Heat & Brew Store: »Smoke-free future«.

»Vi bakker op om at skjule cigaretter i butikkerne, afgiftsstigninger på cigaretter og en opstramning af alderskontrollen gennem ID,« opsummerer administrerende direktør i PMI Danmark Janus Rasmussen. Faktisk vil de helt udfase deres cigaretproduktion.

Firmaet har ført antirygningskampagner i britiske aviser og investeret mere end 30 milliarder kroner i det, de kalder en skadesreducerende portefølje. Herunder IQOS-enheden, som er fordelt på vægge og borde i det stilfulde showroom.

IQOS er et fyldepenslignende apparat, hvori tobakken opvarmes i stedet for at blive brændt af, altså et heat not burn-produkt. Når man suger på det, frigøres nikotin og tobakssmag, men også damp i stedet for røg. Ifølge PMIs egen forskning medfører det et fald i sundhedsskadelige stoffer på omkring 95 procent sammenlignet med almindelig cigaretrøg.

»Jeg ved godt, det er industriforskning, men vi har lagt alt data op på vores hjemmeside, så resultaterne kan gennemgås af uafhængige forskere, såfremt de har lyst til det. Og der kommer vi så til det egentlige problem. Vi kan ikke få verificeret vores studier. Prøver vi at få nogen til at gøre det, får vi skudt i skoene, at vi har særinteresser i det,« siger Christian Gregersen, Philip Morris Danmarks regulatory affairs manager.

Læs også om, at indsamler man nok data om et menneske, er vi alle syge: »De sidste raske«

Skepsissen er ikke ubegrundet. Historien er fyldt med eksempler på, hvordan »Big Tobacco« har manipuleret forskning, udeladt data eller lodret løjet.

»Vi har uden tvivl et medansvar for vores dårlige ry,« siger Janus Rasmussen. »Men det skete altså for årtier siden. Stiller folk de samme spørgsmål og går lige så hårdt til bilindustrien? Til olieindustrien? Er det ikke meget naturligt, at en virksomhed transformerer sig, og vi prøver at gøre nogle bedre ting for verden, end vi gjorde tidligere?«

Når det er sagt, vil de ikke sætte en dato på, hvornår de udfaser cigaretproduktionen, som stadig er deres primære indtægtskilde. Men det er der både logiske og økonomiske årsager til, siger den administrerende direktør.

»Hvis vi trækker os ud af markedet, skifter forbrugerne bare over til et andet brand, og så hjælper det jo lige vidt på folkesundheden,« siger han, og Christian Gregersen supplerer:

»Det er som at spørge bilindustrien, hvornår de vil droppe deres benzin- og dieselbiler og kun lave elbiler? Svaret vil være: Så hurtigt vi kan.«

Allerhelst skal folk enten ikke starte på eller helt holde op med at ryge, forklarer de to. De danskere, der ikke ønsker at stoppe, skal derimod skifte til det såkaldt skadesreducerende udvalg. Den danske tobakspolitik handler om at få folk til at stoppe, men man lader dem, der ønsker at blive ved, i stikken, mener Janus Rasmussen:

»Der er ingen i PMI, som synes, det er sjovt, at folk kan dø af vores traditionelle cigaretprodukter. Vi vil denne her transformation, og det er ikke et pr-stunt. Vi arbejder seriøst på det, både fra et forretningsmæssigt og etisk udgangspunkt.«

Læs også om den danske tradition for grænsehandel med tobak, alkohol og chokolade: »Dåsebajeropstanden« 

Det er ikke kun Philip Morris International (PMI), der har taget konsekvensen af en politisk og sundhedsmæssig modgang.

På hjemmesiderne for mastodonter som Japan Tobacco International og British American Tobacco kan man læse om deres rolle i at »bygge en bæredygtig fremtid« og om en voksende portefølje af blandt andet snus, tyggetobak og e-cigaretter, de såkaldte vapers. Sidstnævnte har medført 11 dødsfald i USA; mistanken er, at de har fyldt cannabisolie i aggregaterne. Chefen for et af de mest populære brands blandt unge, firmaet Juul, gik af som følge af miseren.

British American Tobacco lod sig ikke afskrække. Dagen efter at præsident Donald Trump krævede forbud mod e-cigaretter, offentliggjorde British American Tobacco, at deres fremtid stod i vapingens tegn. I starten af oktober blev deres Vype ePen3 lanceret i Danmark. Den københavnske afdeling har ikke ønsket at stille op til interview.

PMI har sit danske hovedsæde i den københavnske ørestad, hvor Claude Guiron, forskningschef i Norden, er på besøg. Ifølge ham er der ingen tvivl om, at IQOS er mindre skadelig end cigaretter, og det baserer han blandt andet på firmaets tre- og seks-måneders studier, som sammenlignede effekten mellem de to.

Den påstand er det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) for tiden ved at efterprøve. I starten af 2018 vurderede myndighedens videnskabelige komité evidensen på området og konkluderede, at hvis man kvittede smøgerne og brugte IQOS, ville kroppen blive udsat for færre skadelige stoffer. Men det er ikke ensbetydende med, at det fører til mindre sygdom eller død. FDA var heller ikke overbeviste om, at amerikanske rygere ville skifte cigaretterne ud med IQOS.

»IQOS udleder omkring 95 procent færre potentielt skadelige kemikalier. Både FDA og de tyske og hollandske regeringsinstanser har fundet lignende reduktioner i mængden af skadelige kemikalier i dampen som PMI. Produktet er mindre skadeligt. Men når det gælder sygdom og død, siger vi, at det formentlig er mindre skadeligt. For vi mangler længerevarende studier af det,« siger Claude Guiron.

Det rene røgslør

Der er en skeptisk fløj, som ikke giver meget for tobaks­branchens transformation.

»Når Philip Morris International går ud og snakker om en ’smoke-free future’, er det i virkeligheden et røgslør for, at de fortsætter deres egentlige forretning, nemlig de traditionelle kræftfremkaldende cigaretter. De er i gang med at introducere nye produkter på det vesteuropæiske marked, samtidig med at de stadig kører fuld gas på at sælge cigaretter i Sydøstasien og Afrika,« lyder det fra Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse ved Kræftens Bekæmpelse.

Produkter som IQOS, der opvarmer tobakken i stedet for at brænde den af, indeholder stadig nikotin og kræftfremkaldende stoffer, men i en anden blanding end de gængse cigaretter. Samlet set ved man endnu ikke, om produkterne er mindre risikable for helbredet, siger han.

»Der er ikke nogen uafhængige resultater, der tyder på, at det samlet set skulle være mindre skadeligt. Og i virkeligheden er det umuligt at afgøre. Kræft udvikler sig over årtier, så der går mange år, før vi kan se de langsigtede virkninger af at bruge sådanne produkter.«

Industriens egen forskning giver han ikke meget for. Mest af alt på grund af dets fordækte ry. Det mest kendte eksempel er nok fra 1994, hvor lederne af de syv største tobaksfirmaer, herunder PMIs William Campbell, fortalte til den amerikanske kongres, at de ikke troede på nikotinens afhængighedsskabende effekt. Efter at have svoret at sige sandheden.

»Vi har at gøre med svindlere, der er blevet taget i at lyve og manipulere langt op i historien. Så den forskning, de selv laver, tager vi hos os altså ikke for gode varer.«

I stedet henviser Niels Them Kjær til den ikke-industri­affilerede forskning, som dels er sparsom, fordi en del af produkterne er nye på markedet, men også tegner et mere broget billede.

Læs også om Bo Bjørnvigs sundhedsregnskab: »Mit død­bringende liv«

I et af de seneste studier, publiceret i tidsskriftet for European Respiratory Society, sammenlignede forskerne cigaretter, e-cigaretter og blandt andet IQOS-apparatets effekt. »Vores resultater indikerer, at de alle tre er giftige for lungecellerne, og at de her nye heat not burn-produkter er lige så skadelige som traditionelle cigaretter,« lød det fra studiets hovedforfatter. Fra Charlotta Pisingers, dansk professor i tobaksforebyggelse, lød det, at »... de første uafhængige studier har vist, at forbrænding finder sted, og at giftige og kræftfremkaldende stoffer udledes, nogle i lavere doser end i almindelig cigaretrøg, andre i højere«.

Flere forskere er bekymrede for, at produkternes hightech-design kan lokke ikke-rygere til eller overbevise de eksisterende om at skifte til opvarmet tobak, selvom de egentlig ønsker at stoppe.

»Hvis vi sammenligner med vapers, har vi set, at mange i stedet bare bliver dual users. Altså fortsætter med at ryge cigaretter samtidig, og så er der jo slet ikke noget at hente,« siger Niels Them Kjær.

Tobaksindustrien opfordrer til, at organisationer som Kræftens Bekæmpelse går branchens forskning efter i sømmene. Niels Them Kjærs svar er, at de ikke kan følge med, når der lanceres nye produkter hele tiden. Der er dermed også nok kræftfarlige produkter i forvejen, siger han.

»Hvis vi troede på, at sådan noget som IQOS ville få folk til at stoppe med at ryge, kunne jeg sagtens leve med, at det var industrien, som kom med løsningen,« siger han.

»Men de nye produkter er et røgslør, en forlængelse af light-cigaretterne og altså en måde at fastholde folk og kunder, som er bekymrede for deres helbred.«

 

Læs også om det område, hvor dør man tidligere end i resten af Danmark: »Hvor livet er kort og hårdt«