Debat. Den praksisnære forskning lever i bedste velgående.

Forskning på rette spor

 

Thomas Thyrring Engsig er docent på professionshøjskolen UCN.
Janne Hedegaard Hansen er centerchef på Nationalt videncenter om udsatte børn og unge.
Christian Quvang er docent, UC Syd.

I kronikken »Forskerne svigter samfundet«, bragt i Weekendavisen 18. oktober, retter Knud Aarup en veritabel bredside mod de sociale og pædagogiske forskningsmiljøer i Danmark med særlig fokus på universitetsforskningen. Aarup konkluderer blandt andet, at denne forskning er på afveje, ligger langt fra børnehavers og skolers dagligdag, samt at manglen på praksisrettet forskning er en af årsagerne til, at børn og unge med særlige behov klarer sig dårligt igennem uddannelsessystemet og i livet. Aarup har ganske ret i, at der er en gruppe børn og unge, der klarer sig dårligt i forhold til skole, videre uddannelse, arbejdsmarkedet og livet generelt. Såvel national som international forskning har igennem mange år dokumenteret social og økonomisk ulighed og chanceulighed i forhold til at klare sig godt. Den påståede sammenhæng mellem dette og manglende praksisrettet forskning må stå helt for Aarups egen regning, om end det lægger op til en kausalitet, som vi ikke mener kan sandsynliggøres.

Ganske vist retter Aarups kritik sig hovedsageligt mod den pædagogiske og sociale forskning, der bedrives på universiteterne, og i mindre grad mod professionshøjskolernes forskningslandskab, hvor Nationalt videnscenter om udsatte børn og unge (NUBU) er forankret. Ikke desto mindre undrer vi os over Aarups karakteristik om forskning på afveje, hvor der ifølge Aarup ingen sammenhæng er mellem de fagprofessionelles dagligdag på den ene side og den forskning, der bedrives inden for det pædagogiske og sociale område, på den anden. Professionshøjskolerne og NUBU arbejder nært sammen med flere pædagogiske og samfundsvidenskabelige forskningsmiljøer på landets universiteter og møder en høj grad af meningsfuld praksisnær og anvendelsesorienteret forskningspraksis, hvor børn, unge og de velfærdsprofessionelle inddrages i samskabende forskningsprocesser, og hvor forskningsformidling handler om meget andet end publicering i fagfællebedømte tidsskrifter.

Aarup synes ligeledes at være gået helt galt i byen i sin forståelse og karakteristik af den forskning, der foregår på landets professionshøjskoler. Særligt når Aarup påstår, at professionshøjskolernes forskningsret og -pligt er en såkaldt grotesk konsekvens af universiteternes manglende praksisrelevans. Professionshøjskolernes, og herunder den særdeles praksisnære og anvendelses-orienterede forskning, der bedrives i forhold til udsatte børn og unge, må nødvendigvis forstås på sine egne præmisser og som forskningsbidrag, der komplementerer det samlede nationale forskningslandskab på det pædagogiske og sociale område. Den professionsforskning, der foregår på professionshøjskolerne, er bekendtgørelsesmæssigt forpligtet på netop at bedrive forskning, der skaber værdi for børn, unge og borgere og skaber nye forståelses- og handlemuligheder for de fagprofessionelle.

På et punkt er vi imidlertid rørende enige med Aarup: Der må nødvendigvis skabes bedre og således mere befordrende rammer for den praksisnære og anvendelsesorienterede forskning på det pædagogiske og sociale område – både den der foregår på universiteterne og på landets professionshøjskoler. Skal vi sikre endnu bedre forskning, i forhold til udsatte børn og unge i Danmark, som er tæt på børn, unge og de fagprofessionelles virkelighed, og som ikke blot er til for erkendelsens skyld, men også for at skabe forandring og værdi i praksis, så må der nødvendigvis kigges på, hvorledes forskningsmidlerne fordeles – også mellem universiteterne og professionshøjskolerne. Når det er sagt, kan forskere ikke alene bære ansvaret for, hvorvidt forskningsbaseret viden omsættes til praksis i velfærdsprofessionerne. Velfærdsprofessionerne bærer også et ansvar for at bygge praksis på forskningsbaseret viden. Én løsning er at ansætte forskere på pædagogiske og sociale institutioner, som vi kender det fra sundhedsområdet.

Dette er et debatindlæg og udtrykker derfor alene skribentens holdning. De kan indsende forslag til debatindlæg på opinion@weekendavisen.dk.

 

Læs også sidste uges kronik: »Forskerne svigter samfundet«