Selvforsvar. For nylig blev en lovliggørelse af peberspray gennemført, hvis den bruges i forbindelse med hjemmerøveri. Men loven indeholder stadig ubesvarede spørgsmål.

Lovligt nødværge

Folketinget vedtog den 11. december 2018 regeringens lovforslag om ændring af våbenloven med henblik på en delvis lovliggørelse af peberspray.

Dansk Folkeparti har flere gange fremsat forslag om lovliggørelse af brug af peberspray, men uden held. Partiet har i mange år haft en særlig interesse for dette emne, måske fordi Pia Kjærsgaard i 2003 fik en bøde på 3.000 kr. for at have gået med en peberspray.

Hun var angiveligt i Holbergsgade i København blevet truet af en kvinde. Pia Kjærsgaard trak en peberspray op af sin taske og truede kvinden med den. Hun underrettede selv politiet om episoden og erklærede sig skyldig i overtrædelsen. Dog med udtalelsen: »Det er en umådelig svag justitsminister, der ikke tager sig sammen til at legalisere brugen af peberspray i Danmark.«

Om det er ministeren eller Pia Kjærsgaard, der er blevet stærkere, skal være usagt, men at regeringen er inspireret – eller presset – af DFs ønsker, kan næppe skjules, selv om der også har været andre sager.

For knap tre år siden anmeldte en ung pige, at hun var blevet udsat for et voldtægtsforsøg, som hun fik afværget ved at true gerningsmanden med en peberspray. Politiet meddelte pressen, at hun ville blive sigtet, da det er strafbart at besidde, bære og anvende en peberspray, men lagde ikke skjul på, at sagen mod hende ikke havde førsteprioritet. Det vigtigste var at finde gerningsmanden.

Det er givetvis rigtigt, at det også var strafbart, at hun gik med en peberspray, men næppe strafbart, at hun truede en voldtægtsforbryder med den for at undgå at blive voldtaget. Straffeloven indeholder en særlig regel om nødværge. I lovens lidt forældede sprogbrug står, at hendes handlinger er straffri, hvis de »har været nødvendige for at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende uretmæssigt angreb og ikke åbenbart går ud over, hvad der under hensyn til angrebets farlighed, angriberens person og det angrebne retsgodes betydning er forsvarligt«.

MAN kan synes, at det er noget mærkeligt noget, at hun kunne straffes for besiddelsen af pebersprayen, men ikke for at bruge den.

Det skyldes ganske enkelt, at hun før overfaldet ikke var omfattet af nødværgereglen, jævnfør lovens krav om et overhængende angreb. Hun havde altså før mødet med manden ingen legal grund til at gå med pebersprayen. Det er den samme situation, som vi har med ulovlig besiddelse af en kniv. Brugen kan være sket i lovligt nødværge, men besiddelsen inden den farlige situation er strafbar.

REGERINGENS forslag til den nu vedtagne lovændring blev begrundet med, at mange borgere ville føle mere tryghed i deres eget hjem, når de takket være en spraydåse ved, at de kan beskytte sig selv i tilfælde af hjemmerøveri med videre. Det fremhæves, at pebersprayen kun må anvendes til selvforsvar. Det nævnes, at den, der forsvarer sig med en peberspray, skal holde sig »inden for rammerne af lovligt nødværge, som dette er defineret i straffelovens § 13, stk. 1«.

Det er ikke meget, der i lovforslaget gøres ud af at forklare, hvornår de nævnte regler fører til, at det er lovligt at bruge pebersprayen. Det anføres alene, at der ofte vil være tale om en situation, hvor gerningsmanden har tiltvunget sig adgang til hjemmet. Derfor er risikoen for uberettiget anvendelse af peberspray på baggrund af frygt for overfald begrænset.

Det fremhæves, at uberettiget brug af pebersprayen ikke blot er almindelig vold, men »vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter«. Nødværgereglen er nævnt ovenfor, og det forekommer mig ret klart, at hvis der virkelig er tale om et hjemmerøveri, er det forsvarligt nødværge at bruge pebersprayen.

Men hvad hvis der alene er tale om et indbrud, fordi en gerningsmand tror, at der ingen er hjemme. Kan man så bruge pebersprayen som nødværge? Det er ikke lykkedes mig i materialet at finde noget svar på dette spørgsmål, som vel i virkelighedens verden er det centrale. I stedet spørges der for eksempel, om det er kriminelt at transportere en spraydåse hjem fra forhandleren, og om den friere adgang til brug af spraydåser ikke giver amerikanske tilstande, hvor det er en menneskeret at kunne bære skydevåben, og hvor man tror, at antallet af drab begrænses, hvis alle har et håndvåben til at forsvare sig med.

Det bør tilføjes, at regeringen oplyste, at Justitsministeriet administrativt vil give mulighed for, at udsatte personer med et særligt behov kan få tilladelse til at bære peberspray i det offentlige rum.