Jurnalister billede

Kristoffer Lottrup

(f. 1987) er journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og cand.public. Kristoffer skriver om forskning og videnskab i Ideer.
Kort nyt. AI redder liv ved at advare læger om hjertesyge patienters risiko for at dø.

Livreddende intelligens

Kunstig intelligens kan være bedre end læger til at opdage tidlige tegn på livsfare hos hjertepatienter. I et nyt studie beskriver ingeniører under ledelse af National Defense Medical Center i Taiwan, hvordan en algoritme, der trænes i at vurdere hjerterytmen hos hospitalspatienter med hjertesygdom, kan nedbringe antallet af dødsfald signifikant.

Ingeniørernes kunstige intelligens blev fodret med data om flere end 450.000 elektrokardiogrammer (EKG); en kortlægning af hjertets elektriske aktivitet, der bruges vidt og bredt til at diagnosticere forskellige hjertesygdomme. Algoritmen fik også oplysninger om, hvorvidt de enkelte personer, der undergik de pågældende kardiogrammer, overlevede eller ej.

Herfra gennemførte forskerne et randomiseret forsøg på tværs af to hospitaler.

Forskerne rekrutterede 39 læger, der tilsammen tilså knap 16.000 hjertepatienter over en periode på tre måneder. Patienternes gennemsnitsalder var 61 år, og de var alle igennem en EKG-undersøgelse af forskellige årsager. Alle patienternes kardiogrammer blev siden uploadet til hospitalernes systemer.

Den ene halvdel af undersøgelserne blev sidenhen kun vurderet af lægerne, mens den anden halvdel fik assistance fra den kunstige intelligens. Hvis algoritmen vurderede, at en patient var i høj risiko for at dø, fik lægerne besked i løbet af få minutter.

Da ingeniørerne bag forsøget siden sammenlignede dødsraterne i de to grupper på tværs af alle dødsårsager, kunne de konstatere, at 3,6 procent af patienterne i AI-gruppen havde mistet livet, mens det i gruppen, der kun blev tilset af læger, var 4,3 procent.

Ifølge forskerne skyldes forskellen blandt andet, at patienter, som den kunstige intelligens udpegede som værende i høj risiko, fik mere og hurtigere behandling sammenlignet med patienter i kontrolgruppen.

Overvågningssystemet bruges allerede nu på 14 militærhospitaler i Taiwan, lyder det.

New Scientist, 29. april

Nature Medicine, 29. april